HOME | TRETMAN | O RIBICAMA | REZULTATI | KONTAKT LINKOVIKNJIGA POSJETA

BAZEN ZA  TRETMAN RIBICAMA

 

 

NAVIGACIJA

Broj posjeta

 

HOME
TRETMAN
O RIBICAMA
REZULTATI
KONTAKT
LINKOVI
KNJIGA POSJETA
WEBMAJSTOR 

 

GDJE SE NALAZIMO ??

Naša kuća nalazi se u Cazinu.
Kontaktirati nas možete putem E
maila, telefona ili doći na lice mjesta.
E-mail:


infopsorijaza@bih.net.ba

Tel:


Ili doći na lice mjesta
Braće Šehida Cazin.

Guestbook

LINKOVI O PSORIJAZI.

Turska
Austrij
a
Njemačka

TRETMAN SA RIBICAMA

Tretman Psorijaze s Garra Rufa ribicama-Ihtioterapija

 Ribice Garra Rufa potječu iz Turske, tačnije iz anatolske regije Kangal.Tamošnje stanovništvo je prije mnogo godina ustanovilo da masaža sa Garra Rufa ribicama ugodno utječe na zdravu i isto tako na oboljelu kožu. Garra Rufa je samo 8 grama teška ribica. Nema zube, zato su njeni ugrizi na kožu ugodni. Masaža sa ribicama Garra Rufa se odvija u specijalno opremljenoj kadi ,kapaciteta 400 litara,namjenski proizvedenoj za terapiju s Garra Rufa ribicama gdje je voda zagrijana na temperaturu 32-36  stepeni Celzijusa.

Ribe instinktivno odluče, koje djelove oboljele kože će početi čistiti (mikro-masirati).

 Zbog povišene temperature vode ribice imaju ubrzan rad metabolizma i zato se pojavi glad, ribicama odumrle ljuskice ljudske kože služe kao nadomjestak njihovog pomanjkanja bjelančevina ,ribice Garra Rufa čiste oboljele dijelove tijela i pritom izlučuju  enzim ditranol ,što ubrzava proces izlječenja.

Najnovija metoda protiv psorijaze, koja, poslije Turske, sve više poklonika dobiva i u Austriji, Njemačkoj, Sloveniji, Poljskoj,Hrvatskoj i Češkoj, a od sada i kod nas u Bosni i Hercegovini, odnosi se na terapiju - ribicama!

-Čovjek koji pati od psorijaze, jedne od najčešćih najkompliciranijih i sigurno najupornijih kožnih bolesti, prvo se istušira vodom, bez upotrebe sapuna, a zatim legne u kadu punu vode u kojoj ga čekaju 5-12 centimetara duge ribice. One pripadaju vrsti Garra Rufa, iz porodice  Ciprinde, a imaju jednu vrlo čudnu osobinu, hrane se površinskim slojem ljudske kože i pri tome ispuštaju enzime koji ublažavaju tegobe bolesnika sa psorijazom. Postoje podaci da za ovaj tretman u Turskoj - u Anadoliji, u regiji Kangala, bogatoj toplim izvorima, znaju već 25 godina. Oboljeli od psorijaze se u okviru tretmana koji traje dva sata, “druži” sa 150 ribica teških oko osam grama. Koliko će ribica sudjelovati u “podvodnoj masaži” ovisi o težini bolesti - da li je psorijaza zahvatila samo laktove, ramena, ili cijelo tijelo i glavu, ali u pravilu nikada ih nema manje od 20.

OPAŽANJA KOD NEKIH TRETMANA –

Nakon tri dana prestaje svrbenje kože - nakon četiri dana može se dogoditi lagana groznica sa blago povišenom temperaturom ( po podacima iz Kangala to znači da organizam dobro reagira na tretman). - nakon 5-6 dana bolest se pogoršava – - nakon 8 dana je već vidljiv rezultat tretmana - nakon 21 dan – koža je glatka, mekana, crvenilo polako nestaje ili je već samo ružićasto.U sredini crvenila se mogu primjetiti bijeli madeži-mlada kožica. - Iako ribice nisu imale doticaj po obrazu osobe, crvenilo je nestalo i sa tih područja. - Moguća su krvarenja kod nekih ljudi na samom početku tretmana zbog vrlo osjetljive kože. - Uspješnost kod suzbijanja bolesti je 80%- prema studiji Austrijskog lječilišta

KAKO MOŽETE SAMI UTJECATI NA USPJEH TRETMANA?

- Nikako se ne smije prekidati tretman od 21 dan - da bi uspjeh tretmana bio što veći ne smije se pretjerivati sa šećerom, voćnim sokovima, limunadama i slično

- najbolje je da se pije ne zaslađen čaj ili obična voda. - što manje izlaganje stresnim situacijama.

-15 dana prije tretmana prestati koristiti kortizonske kreme i ostale preparate za liječenje psorijaze i alkohol

- Slijediti upute i pravila koja dobijete na početku tretmana

- U težim slučajevima potrebno je više od 21 tretman (ponoviti nakon 3 mjeseca koliko je potrebno da se koža regenerira) - Nakon završetka tretmana preporuča se fototerapija UVA+B lampom.

 

Product, Đuzelić Hasan  77228  Ostrožac 143     2008. god.   haso@bih.net.ba